Malamuterna

Senaste inläggen

Av FRIDA! - 27 januari 2010 17:37

Söndagens valpkurs gick finemang, Iluaq är jätteintresserad av godis :) Litet hundsläpp blev det också och Iluaq fick leka lite med en bennersennentik och sedan kom det ut en liten tollare, vilken liten speedy! Det satte fart på dom tunga valparna minst sagt! Men alla tre var försiktiga och lugna i sin lek och det var kul att se deras intensiva "samtal" och titta på kroppsspråket.


Måndagen var det jobb men kom hem i god tid, var och hämtade en rulle med lina så nu ska här tillverkas draglinor! Har måååånga meter :) Tog ut vovvarna på lite prommenad och sedan fick dom en duvning i lydnadsträning innomhus med ett kompostgaller emellan. Det gick faktiskt över förväntan, ingen stog och skrek utan båda väntade på sin tur :) Iluaq börjar lära sig tass nu och vi övar ingångar. Atka tränas mest i positionen nu vid sidan, för han har lagt av sig lite :)


Idag har jag varit hemma, det var ju snökaos på väg så det var lika bra, varför riskera något i trafiken om man inte måste? Så imorgon blir det jobbet istället! Har hunnit med prommenad med båda vovvarna, en kortis, en lite längre med Atka som tyckte det var trevligt att ha matte för sig själv en stund. EN lite egen tur med Iluaq och sedan lite lydnadsträning och kattknaprissök i snön, dom är trötta och nöjda :) Nu har dom fått lite tuggben och mumsar på här.


Vi ligger i viloträning, jag och Atka, inför helgens TÄVLING!!! Hoppas SÅ på att dom kör till spåren så det inte blir så mjukt och tungt... Troligen blir det en skidtur imorgon, men ingen vikt och kanske bara med lina, vill att han ska få en paus så han blir peppad på lördag! Han behöver vara det så jag får lite hjälp i uppförsbackarna :) Skacklarna har jag fixat till så nu är dom klara, dags att skriva lista på allt som ska med! Det är MÅÅÅÅNGA saker det! Börjar förstå varför alla polarhundsägare har så stora bilar...Men vi ska nog få plats i lilla Forden :)

På med takräcke på fredag så går det bra! Måste få fatt på en ny våg...har tagit livet av mammas och pappas nu med allt vägande...hoppsan :) Lika bra att skaffa en egen, det kommer nog bli fler tillfällen när det ska vägas utrustning i framtiden...får vi hoppas! :)


(Bilder kommer under kvällen!) 

ANNONS
Av FRIDA! - 23 januari 2010 17:05

Tidig morgon skapade förutsättningar för att få massor gjort, och det fick jag! Huset är städat och jag har bakat 6 plåtar med frallor och två limpor! Mycket nöjd med resutlatet! Har pysslat med skacklarna (vad annars?) och hunnit läsa lite bok. Tog en prommenad med jyckarna...så mysigt så...tills Atka satte av efter vad jag tror var ett rådjur! Helvetes hund! men efter en liten stund kom han dock springandes igen, tack och lov och TUR att alla jägare hade åkt för dagen!!!

Han som aldrig brytt sig om rådjur har nu kommit på att dom är ju lite kul! Suck..här blir det att träna järnet om han inte ska bli rådjurstokig helt...pust och stön. Han har ju varit helt säker på allt utom älg innan och det var helt ok läge för mig...men det blir att lägga i en växel på träningen omgående! Har visst en till vovve som behöver massor med egen träning också...hur hinner folk??? Lite svårt när det är full dragträning samtidigt, det måste jag säga...men det blir att prioritera om lite...


Tog Atka på en liten mysskidtur trots att vi skulle vila idag...tänkte det var bra efter hans tokrejs efter rådjuren, att han blev varm i hela kroppen och fick jobba lite lugnt och då kunde jag få chans att stretcha lite försiktigt också. Dessutom var det ju sol och så vackert   


Sitter nu och grunnar på nästa problem, hur få fast 24kg på pulkan utan att väven går sönder och allt hamnar på backen? Alla som har tips hör av er! Imorgon ska vi iaf köra med tyngd, om jag så ska grunna hela natten!

    

Duktiga vovvar på prommenad...

    

Strax sticker Atka...morrrr!!!

    

Så här ska det se ut vid inkallning! :)

  

Och så här när dom komemr fram! :)

     

Lilla huset...


På väg ut på mossen...

    

Lite godis i snön när vi kom hem som belöning!

    

- Har du något kvar här eller? 

ANNONS
Av FRIDA! - 22 januari 2010 19:18

När det ljusnade dök Jennie upp med släden på taket och bilen full med vovvar (fem närmare bestämt!) Vi roddade iordning oss och startade nere på sjön, Jenni 09:02, jag några minuter senare. Lite svårt att få på skidorna med en skrikande och hoppande Atka framför pulkan   Vore kul att få det på kort någon gång...

Vi susade hela sjän runt, in på lillsjön, ut på stora landmossen och så hem igen, ca 14 km. Vi fick ta några stopp för att fixa med skacklarna, detta jättebekymmer jag inte ännu fått HELT bra, men snart så! Jennie hade älgkadaverstopp och jag lika så...inte så oväntat för mig men jag hade glömt varna Jennie, hoppsan!   

Atka gick på bra och var tålmodig trots mekande med skacklar och att dessa hoppade upp och ner på hans bogar i början. På mossen gick det ju så klart saktare, där gick hundarna igenom en del i det nya spåret. Vi kom tillbaka hem efter 1 timma och 15 min så ganska så bra fart i alla fall. Men om vi klarar meriteringen...det är tvekis. Atka passade nästan hela vägen idag, varför vet jag inte riktigt...Vilodag imorgon och på söndag kör vi testtur med tyngd och sedan är det vila från pulkan resten av veckan så det känns kul på lördag! Lite linkörning blir det istället.

Efter turen satt vi inne och drack den sedvanliga fruktsoppan, MUMS! Rimma och Iluaq hade kutat runt som tokar och fortsatte inne, även om Iluaq började bli mycket trött. Rimma hade svårt att bli klok på Fersken, denna mystiska kattvarelse som när man sniffade på henne SLICKAR henne på NOSEN!!! Vi skrattade gott åt dom knasiga animalerna!  

Efter Jenni åkt for jag till Kristina och fikade och tog en liten prommenad längs vägen där det både var folk och bilar, mycket nyttigt för Iluaq! Atka var en skräphund för han låg på i kopplet, grrrrr! Iluaq mådde illa men kräktes inte i bilen, hurra!!!

Kvällen har nu rundats av med paltmiddag hos pappa, helt ljuvligt! Så nu återstår soffa och film men två bentuggande vovvar brevid mig och två missar på ryggstödet...lite thé och lite chocklad blir det nog också...sedan...mmm...soooova i nybäddad säng!

Vart tog skojiga Rimma vägen?        Rimma är LITE smidigare än Iluaq :)  Första gången i egen lina med egen (Atkas ärvda) sele!       

Den obligatoriska rumpbilden med närbild på som besvärliga skacklarna!

  

...och en rumpbild til...på väg utöver mossen...Fint är det!

Av FRIDA! - 21 januari 2010 19:39

Då är det gjort, jag har anmält mig och Ata till vår första officiella tävling där vi ska försöka oss på att meritera polartest A, som är en mil på en timma! Mycket spännande! För att göra detta måste ju ekipaget hänga ihop någolunda bra och det har varit dagens slit. Helt frustrerad över att jag inte kunde få till det så bra men stack iväg en provtur och det fungerade sådär. Atka var så tålmodig och snäll som lät mig hålla på och greja och stanna och koppla i och ur honom en radda med gånger. Men sedan susade vi fram!

Efter att ha frågat och frågat alla goa vänner som KAN sånt här så fick jag tillslut hjälp av Linda, jag hade ju helt stirrat mig blind på fel ringar i selen! Ibland är man ganska så blond...hmm...Gick ut och testade lite snabbt och det FUNGERADE!!! Så NU är vi nästan REDO!!! Har varit i stan och shoppat lite krokar och ska klura vidare på stake outen så jag får ihop den också...

Glädjande är att pappa nu kört upp nya spår ute på mossen, så imorgon blir det 1,4 km testtur! (tyvärr inga bilder på ekipaget idag, kommer imorgon   )


Har varit lite husflitig också och oljat och slipat mitt räcke till trappan, blir kanonbra!

  Vardagsrummet nere...något rörigt just nu men...     Trappan upp, ännu inte helt klar... 

Helt ok utsikt mot sjön :)  

Av FRIDA! - 18 januari 2010 19:27

Igår var första gången på Iluaqs valpkurs på VIFT! Jättekul att få börja samt att ha avsatt tid tillsammans! Han gjorde som Atka, la sig och sov med magen i vädret inne i kurslokalen, hihi! Bra med avspänd jycke   Blev bara så sugen på att fortsätta med tävlingslydnaden med Atka också, han fick komma ner på planen efter kursen och vi gjorde några övningar och han lyste som en sol! Har en plan...får se om den kan fungera...Iluaq skötte sig fint och var så duktig! Blir nog en bra lydnadsvovve detta också, hoppas jag   Bara så mycket svårare att hinna med att träna TVÅ hundar...hmmm...

******************

Segt att fara till jobbet idag, vägen var snorhal så det tog låååång tid att komma fram. Ändå blev jag omkörd av en volvo i hundra knyck! Jag provbromsade på samma ställe, INGET hände! Heldre ta god tid än att inte komma fram alls!

Kom hem och träffade mina glada pälsbollar, gav Iluaq ett grisöra och tog med mig Atka ut på skidtur. Känner mig lite elak när jag nyss kommit hem och lämnar Iluaq, men han var så trött efter dagens busande så det var nog inte så farligt, vi fick väcka honom när vi kom hem   Iluaq hade varit hos mor och far på dagen och Atka satt utanför sin koja. Men det tyckte Iluaq INTE om, han skulle hem till sin Atka! Bara sprang fram och tillbaka och ville hem, sötnos! Han blev utsläppt och han kutade hem och satte sig brevid Atka. Storebror rockar!


Skidturen gick först ut på mossen, spännande att köra ojämn terräng med pannlampa och snöande! Höll mig upprätt dock men det såg nog kul ut, så som jag fäktade för att hålla ballansen! Sedan åkte vi ut på isen och körde runt lillsjön och över storsjön hem. Härligt! Atka gick fort och glatt och när vi kör  med lina får han stanna och nosa ibland också. Myskörning! Extra glad blev han över alla harlortar vi hittade, lite energipåfyllning är ju alldrig fel    


Efter hemkomsten låg vi på golvet alla utom Korven. Jag låg med huvudet på Atkas manke och Iluaq låg i min farm på min arm och Fersken satt brevid. SÅ MYSIGT!!! Bästa stunden på den här dagen helt klart! Fast Atka är övertygad om att pannkakorna jag sedan stekte överträffade ALLT! Ska använda det i lydnadsträningen helt klart!Av FRIDA! - 16 januari 2010 18:29

Igår kväll kom Christina lite oplanerat på besök, mycket trevligt! Present fick jag också   Vi babblade och mumsade mat medan våra valpar busade som tokar! Natten spenderades med 4 hundar i huset, Buniq och Lievling sov inne med Christina och det gick riktigt bra, ingen satt och ylade vid kompostgallret i alla fall!

Tidig morgon, upp kl 06 för att hinna mata och vattna hundar och stoppa i oss lite frukost. Klara för långtur vid åtta när ljuset kom. Jag startade före Christina som var på väg ner på sjön med Inukshuk, en bra idé visade det sig! Atka tog det så lugnt och fint! Han blir ju minst sagt vild i starten vanligtvis så detta var ett bra sätt att göra det hela på! Dock blev vi snabbt omkörda! Inukshuk hade räsertempo idag, vilken kille!!! Turen blev runt hela storsjön, hela lillsjön, ut på mossen och vända vis orrhuset och så tillbaka hem igen. Ingen gps med men det bör vara 14km sisådär,Får väl ta med gps och köra turen igen   

Atka jobbade på jättebra! Lugnt och fint och utan massor av krångel. Dock blev en bit älg lite VÄL svår att köra förbi, men efter ett tag kom vi iväg igen. Han vill gärna gena när spåret går i en böj och han kan se ekipaget som redan rundat böjen, men andra gången gick det kanonbra. Måste dock få till skacklarna nu så vi kan lägga på lite vikt i pulkan.

Buniq och Iluaq BUSADE som TOKAR ett tag till och tillsammans med en nöjd Atka sover Iluaq nu i hallen...total utslagna killar! Imorgon blir det valpkurs för Iluaq, ska bli jättekul att börja, vi behöver lite kvalitetstid jag och Iluaq så vi lär känna varandra!


  

Spana in Fersken i bakgrunden, den f.d hundrädda damen...hihi!

 

Inväntar....

  

...omkörning :)

  

När det ljusnat något...

  

Dom tröttas förening! Nöjda killar och väldigt duktiga tröttisar!!!

Av FRIDA! - 14 januari 2010 16:04

Iluaq har lite taskig rytm på nätterna nu igen, så kl. 04 var vi ute och pinkade. Men sedan fick vi sova gott till halv åtta - åh detta ljuvliga liv jag nu startat där jag inte är på jobbet varje dag! Skidtur stog så klart på agendan, det var strålande sol och -5 grader, perfekt! Men dock lite vind så storsjön blev det inte. När vi skulle ge oss iväg kom mor och far och jag tänkte åka med dem men Atka laddade upp och blev halvgalen i meningen tokpeppad! Kände bara att jag inte hade ork till detta och att jag bara skulle bli irriterad och att det inte skulle bli någon bra tur om jag följde efter dom. Så VIS av tidigare turer (ibland lär man sig!) tog jag av åt andra hållet!

Susade iväg på sjön i lä för vinden och spanade in kadavret igen, älg visade det sig vara vid närmare koll. Pappa och Dudde kom farande och mötte oss och efter bara några få irriterade stavelser från mig kunde vi köra iväg tillsammans. Atka ville fram, men det fick han inte så klart, så bra är inte läget ännu mellan honom och Dudde. Jag ville att han skulle gå frammåt! Men så släppte det och vi tuffade på i fred och ro resten av turen. Vi spårade oss ut på mossen till skoterspåret och var ute en sväng och kollade om det fanns älg (nix) och vände sedan hemmåt.

En alldeles lagom tur och glada var vi också, jag och min goa Atka!   Satt på bron och drack fruktsoppa när vi kom hem tillsammans med Atka och Iluaq, som var nyvaken, mysigt. Har förstått att detta är polarhundsfolks viktigaste matintag efter turen...eller?  


Resten av dagen har förflutit i lugn...jobbat lite, läst en del bra bok...soffa är skönt! Atka och Iluaq var ute och skrotade och vad upptäcker jag när vi ska gå ut senare? Jo, dom har varit i åteln och hämtat sig en mumsig benbit! Luringar! Vi tog oss en liten prommenad i solnedgången över isen, härligt! Hade dock tur att dom ser rätt illa...det stog rådjur mitt på isen...hmmm... Så snart Iluaq inte ska ha tape på örat längre måste vi köra med mer koppel, snart är han ju i stickar-åldern! (han har redan lite lock för öronen...eller så är det tejpen!)


Nu bara mysa kväll...


  

Helt ok väder idag!

Atka VILL frammåt!

  

Mycket lite älg kvar i den här högen...sist var ryggraden kvar men nu har någon snott den också!

Pappa och Dudde susar frammåt!

      

Dudde: Det ÄR älg här inne, jag är SÄKER!!! 

  

Den berömda soppan...mmm...

    

Tejpad förhindarar inte tiggning i alla fall :)

 

Finaste Atka sitter som en hare...

Det luriga rådjuret som bara JAG såg...en lite prick...    

Tejpöra på span! 


Av FRIDA! - 13 januari 2010 20:05

Idag blev den en vända tillbaka till gamla jobbet. Kontoret hade belägrats av en kollega, bra att det kommer till användning när jag inte sitter där! Har ju städat ut mig så det var planen, men blev lite förvånad när jag steg in genom dörren och upptäckte att det var ommöblerat! Satt i möte hela dagen men hann med att fylla på théförådet med 600g, äntligen!   

Kom hem och väckte trötta vovvar, det är hårt att busa på dagarna! Iluaq fick ett grisöra för Atka och jag skulle ta en skidtur! Första turen med pannlampa, härligt! Två praktvurpor med kommande blåmärken men annars en trevlig tur, så underbart stjärnklart och gnistrande! Måste nog åka lite mer i mörker, det är rätt mysigt faktiskt....Atka tyckte det var underbart att få springa igen, det märktes och jag fick bra draghjälp på turen.

Därefter skulle Iluaq få en prommenad med matte och då satt Atka och hojtade och skrek ute på gården (suuuuuur!!!), så mycket att pappa kom för att se om han hade skadat sig...naturligtvis inte, bara SÅ avis!!!

Men nu ligger dom och sover mätta och belåtna i hallen och själv ska jag inta horisontalen och bara NJUTA över att jag gjort min första jobbvecka!  

(ok, ska jobba en del hemmifrån imorgon, men man kan ju få fira att man slipper fara någon stans!) 

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se